We kunnen gerust stellen dat we in een digitaal tijdperk leven. Dit heeft een hoop veranderingen teweeg gebracht. Online winkelen is populairder dan ooit en voor veel fysieke winkels is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Verder beheren we onze agenda’s online en spreken we elkaar meer via whats app en Facebook dan in real life. De toegenomen digitalisering heeft niet alleen impact op volwassenen, maar ook kinderen hebben hier mee te maken. Een voorbeeld hiervan is het soort speelgoed dat tegenwoordig op de markt wordt gebracht. Dit is steeds vaker speelgoed waar kinderen relatief snel op uit zijn gekeken. Dit speelgoed speelt namelijk maar al te vaak voor kinderen in plaats van met kinderen. Knipperende lampjes, geluidjes en knopjes zijn vaak heel erg interessant, maar wanneer je ze allemaal een aantal keren gezien, ontdekt en gehoord hebt, wordt het al snel saai en eentonig. Daarnaast is het zo dat je met dit type toys vaak alleen speelt.

 

speelgoed

 

Spelen is een sociale aangelegenheid

Juist voor kinderen is het belangrijk om zelf te spelen met speelgoed. Dit bevordert en stimuleert bijvoorbeeld de ontwikkeling van creativiteit en fantasie. Maar minstens zo belangrijk vandaag de dag is dat ook de sociale ontwikkeling wordt bevorderd. Zeker met het meer traditionele speelgoed als blokken, lego en Playmobil kunnen kinderen urenlang samen spelen en hun fantasie volledig de vrije loop laten gaan. Samenwerken, delen en het spel van de ander accepteren zijn allemaal dingen waarvoor geldt dat “jong geleerd is oud gedaan”. En wat is er nu leuker dan spelenderwijs leren? Denk hierbij maar eens specifiek speelgoed 1 jaar, zoals een vormenstoof voor de allerkleinsten, waarbij ze leren om vormen te herkennen. In een speelgoedwinkel tref je dit soort speelgoed 1 jaar steeds minder aan, maar gelukkig is dit online nog goed verkrijgbaar. In een reguliere speelgoedwinkel vindt je vooral games, dvd’s en de eerder genoemde toys met geluidjes en lichtjes. Het speelgoed van het jaar is overigens zowel in fysieke speelgoedwinkels als online te koop. Het speelgoed van het jaar wordt uiteindelijk gekozen door de consument zelf, waarbij deze kan kiezen uit een aantal nominaties per leeftijdscategorie. Deze nominaties worden bepaald door een vakjury die onder andere kijkt naar zaken als veiligheid, aantrekkelijkheid op de langere termijn en de verhouding prijs-kwaliteit.

 

Samen genieten met kinderen

Speelgoed is vanzelfsprekend in eerste instantie bestemd voor kinderen. Maar zeg nu zelf, zijn we ergens niet zelf toch ook stiekem nog wel eens een beetje kind? Als je dit herkent of durft toe te geven, dan is speelgoed in feite ook iets voor volwassenen. En misschien geldt de educatieve waarde hiervan ook wel voor ons als volwassenen. In de loop der tijd zijn wij misschien wel de kunst van het samenwerken en delen ietwat kwijtgeraakt. En wellicht kunnen de creativiteit en fantasie van volwassenen ook wel wat meer aandacht gebruiken. Speel daarom eens mee met kinderen. Duik eens samen in die speelgoedkist en laat je verrassen door al het leuks wat je in deze kist aantreft. Bouw samen eens die houten treinbaan op en dompel je onder in de wondere wereld die kinderen heet. Je zal al snel ervaren dat het niet alleen leuk is om samen te spelen, maar dat het ook goed is voor de onderlinge band. Met andere woorden, speelgoed is van alle tijden en voor alle leeftijden. Dit was altijd al zo, dit is tegenwoordig nog zo en zal in de toekomst ook altijd zo blijven. Overigens is het niet zo dat al het digitale speelgoed per definitie verkeerd is. Het draagt zeker bij tot de ontwikkeling van kinderen, maar kan in een aantal gevallen simpelweg niet op tegen het meer traditionele speelgoed.