Kinderen leren in hun kinderjaren snel nieuwe vaardigheden aan. Als ouder stimuleer je deze ontwikkeling door educatief speelgoed aan te bieden. Een educatief kleurboek is hier een goed voorbeeld van, doordat je hiermee niet alleen de motorische, maar ook de cognitieve vaardigheden van je kind stimuleert. Educatieve kleurboeken zijn een geweldig hulpmiddel om je kind de basisprincipes van kleuren, vormen, letters, getallen en andere basisconcepten te leren. Je kindje zal het als een leuke activiteit zien, en niet als een vervelende schooltaak. Ga samen met je kind kleuren om het nóg leuker te maken. 

Leer jonge kinderen basisconcepten aan door te kleuren 

Leer jonge kinderen de basisconcepten aan door middel van kleuren. Zo helpen kleurboeken je kind bij het leren van kleuren, het onderscheiden van verschillende soorten vormen en letters, het onderscheiden van getallen, het tellen van objecten, het herkennen van patroon en het onderscheiden van verschillende soorten objecten. Dit zijn allemaal vaardigheden die jonge kinderen leren door middel van het spelen met speelgoed en het doen van leuke activiteiten zoals kleuren. Ook leren jonge kinderen welke kleuren realistisch zijn bij bepaalde concepten. Zo leren ze dat een hond wel wit, zwart of bruin kan zijn, maar van nature niet groen of blauw is. Aan de andere kant bevordert het ‘gek’ inkleuren van de tekening juist de creativiteit en verbeelding.  

Stimuleer ook de sociale ontwikkeling met kleuren 

Educatieve kleurboeken kunnen ook een leuke manier zijn om je kind te helpen bij het ontwikkelen van zijn of haar sociale vaardigheden. Kleurboeken helpen bij het verbeteren van de communicatieve vaardigheden, het bevorderen van samenwerking en het versterken van de problemen oplossen. Door samen met je kind te kleuren versnel je dit proces. Kijk samen naar de opdrachten in het kleurboek en ondersteun je kind bij lastige vragen, waarna je samen de tekening inkleurt. Dit is een leuke activiteit om samen te doen, terwijl je kindje ondertussen ook verschillende vaardigheden verbetert. Een win-win dus voor jullie allebei!