Met de herfst in de aantocht zie je het gebruik van een paraplu toenemen. Wil je mooi droog blijven in de buitenlucht, kijk dan eens naar een stevig Knirps paraplu of een modieuze Minimax paraplu.

Nederland is een land met veel regen dat staat vast, maar tevens is het ook een echt fietsland. Bijna geen enkel land heeft zoveel fietsen in verhouding met inwoners.

Bij een regenbui zie je het dus ook vaak voorkomen dat fietsers gebruik maken van een paraplu. Maar wat zegt de wetgeving hier eigenlijk over? In principe is het niet verboden, maar het komt de veiligheid zeker niet ten goede.

Als je namelijk een paraplu in één hand hebt kan je niet meer de richting aangeven, slechter remmen en heb je het stuur minder onder controle. Dit zijn allemaal nadelen die eigenlijk niet in het verkeer kunnen.

Er is geen wetgeving die het specifiek verbied. Wel is er een algemenere regelgeving, namelijk het kapstokartikel, artikel 5 van de wegenverkeerswet. Deze schets dat het verboden is je zo te gedragen in het verkeer dat je een gevaar voor andere bent. Kort samengevat, als jij je in het verkeer begeeft met een paraplu, en deze heb je zeer laag zitten. Zodat je niet goed vooruit kan kijken en je bots tegen een auto, ben jij de schuldige.paraplu-2