Ervaar jij vaak een dip of heb jij geen geluksmomentjes meer in het leven? Wellicht ben jij, en is jouw lichaam, toe aan meer intensieve beweging. Zo nu en dan een aantal baantjes trekken in het zwembad, wekelijks een voetbalwedstrijd spelen of regelmatig bootcampen kan immers een hoop invloed hebben op jouw mentale gesteldheid. 

Uit onderzoek van NOC*NSF is gebleken dat personen die regelmatig intensief sporten gelukkiger zijn dan personen die dit niet doen. In het onderzoek, uitgevoerd door Ipsos, werden verschillende personen ondervraagd. Hierbij werd onder meer gevraagd hoe gelukkig de betreffende personen op het moment waren. De ondervraagden die minimaal tien keer in de maand sporten, gaven hun geluk gemiddeld een 7,6. Personen die niet sporten, gaven hun geluk een 7,0. Ben jij benieuwd naar de verklaringen hiervoor? Lees snel verder.

 

Zelfvertrouwen is onmisbaar

De meeste personen voelen zich fitter als zij hebben gesport. Toen de ondervraagden de vraag kregen wat sport met hen deed, gaven de meeste personen toe dat zich inderdaad fitter voelden. Daarbij gaf 35% aan dat sporten hen gelukkiger maakte. Door te sporten voelen zij zich beter in hun vel en krijgen zij bovendien meer zelfvertrouwen. Het toenemende zelfvertrouwen heeft overigens grote invloed op het geluk dat mensen ervaren in hun leven.

 

Verschillende sporten

Uit het betreffende onderzoek bleek ook dat teamsporters zich in het algemeen gelukkiger voelden dan individuele sporters. Dit komt doordat de individuele sporters het sporten vaak als verplichting ervaren. Door het sociale aspect dat de teamsporters hebben, voelen zij zich vaak gelukkiger en ervaren zij minder ‘dwang’.

 

Trainer heeft absoluut invloed

Ondanks dat vrijwel alle ondervraagden aangaven dat zij zo goed als geen negatieve gevoelens ervaarden tijdens het sporten, geeft 3% aan dat zij wel degelijks angst ervaren tijdens het sporten. Richard Kaper, werkend bij het NOC*NSF, heeft sterk het vermoeden dat deze angst wordt veroorzaak door de trainer. Een goede trainer zou, volgens Kaper, grote invloed hebben op het geluk dat de sporters ervaren tijdens het uitvoeren van hun sport. Daar doen zij echter nog verder onderzoek naar.

 

Aan de slag!

Nu blijkt dat sporten wel degelijk invloed heeft op jouw geluk, kom je er niet meer omheen. Gelukkig is het geen grote uitdaging om jezelf in beweging te krijgen. Schaf een voetbaldoel of rebounder aan of investeer in kwalitatieve hardloopschoenen en ga aan de slag!