Het is tijd voor een nieuwe fase: sweet16 is aangebroken en dat betekent dat de volwassenheid nu wel heel snel dichterbij komt. Sweet16 is de leeftijd waar het kind-zijn en de volwassenheid elkaar constant afwisselen. Als ouder soms best lastig, als tiener zelf minstens zo verwarrend. Maar sweet16 is ook een magische leeftijd voor veel mensen en dus wordt het behalen van die mijlpaal groots gevierd. Waar we de sweet 16 party vooral kennen van de Amerikanen, burgert het ook in Nederland steeds meer in. En zeg nou zelf, sweet16 of niet, er is toch altijd reden voor een goed feestje?

 
sweet16

 

Sweet sixteen moet je vieren

Het geven van een feest, dat soms best een beetje over-the-top mag zijn, als iemand sweet16 wordt, komt overgewaaid vanuit Amerika. Daar worden bij het behalen van de zestienjarige leeftijd grote feesten georganiseerd waar kosten noch moeite worden gespaard. Wij Nederlanders zijn iets nuchterder van aard, maar ook hier is het sweet 16 feest steeds meer aan de orde van de dag. Weliswaar niet (nog) zo groots en over-the-top als in Amerika, maar er wordt wel degelijk uitgebreid gevierd dat iemand een nieuwe levensfase in gaat met sweet16. Natuurlijk is in Nederland achttien een mijlpaal die meer privileges met zich meebrengt, zoals stemrecht, autorijden en alcohol drinken, toch is het welbekende sweet16 voor veel jongeren ook een grote mijlpaal. Het is voor hen de leeftijd waarop hormonen hun werk beginnen te doen, waarop de volwassenheid lonkt en er grote keuzes moeten worden gemaakt op gebied van school en studie. Bij zo’n gedenkwaardige leeftijd als sweet16 past natuurlijk een feest om nooit te vergeten.

 

Sweet16 cadeaus die altijd goed zijn

In Amerika is het dan voor de ouders die flink uit willen pakken wel eenvoudig om een goed sweet sixteen cadeau te kopen. Aan de andere kant van het water mag je namelijk al autorijden met je zestiende. Zoals we op TV en in reality series vaak zien, krijgt de jarige in Amerika vaak een auto cadeau bij het bereiken van de sweet16. In Nederland wordt dat lastiger, maar er zijn nog steeds mooie cadeaus voor een zestienjarige te vinden. Bovendien is het bij de sweet16 wel bijna het moment waarop begonnen wordt met rijlessen, dus een bijdrage in de kosten daarvan kan nooit kwaad. De moderne gadgets als smartphones en tablets kosten een puber daarnaast eindeloos veel weekenden werken. Een iPhone, of geld om een nieuwe smartphone te kunnen kopen is ook altijd welkom. En vergeet niet dat een vakantie- of stedenreis, met de bijbehorende herinneringen, ook een mooie cadeau is waar iemand z’n leven lang plezier van heeft. Bijkomend voordeel is dat niet alleen de jarige, maar ook de gever veel plezier heeft van zo’n speciaal cadeau wanneer de reis samen ondernomen wordt.

 

De sweet 16 party

Op de sweet 16 party wordt doorgaans flink uitgepakt. Zelfs als het feest in huiselijke kring met naaste familie en vrienden wordt gevierd, is sweet16 wel een verjaardag die anders is dan andere. Denk bijvoorbeeld aan de extravagante en grote sweet 16 taarten die op menig bruiloftsfeest ook niet zouden misstaan. En zo’n sweet 16 taart kan natuurlijk ook een mooie foto of tekst als opdruk krijgen. Daarnaast worden de feestjes bij sweet16 vaak in een thema gegoten. En dat kan echt van alles zijn. Harry Potter of Lord of the Rings maar ook een feestje in Hawaï-stijl of een heuse Hollywood-party met limousines en rode loper. Alle genodigden verschijnen uiteraard in een bijpassende outfit op het feest en ook de feestlocatie zelf is mooi aangekleed in de stijl van het thema. Ach, dan wordt het langzaam maar zeker toch ook hier een over-the-top feest, maar wel een om nooit te vergeten, toch?