We eten tegenwoordig steeds meer vlees in Nederland. En dat is gek zou je zeggen, want er komen steeds meer flexitariërs bij. Het is natuurlijk al tijden bekend dat we eigenlijk minder vlees zouden moeten eten. Het niet goed voor onze gezondheid, maar ook niet goed voor onze planeet. Het is echter niet heel veel meer dan het jaar hiervoor. Dus dat is het positieve. Toch zijn de cijfers wel verrassend als je hoort dat men tegenwoordig steeds minder vlees probeert te eten. Dat er uiteindelijk toch onder aan de streep meer vlees wordt gegeten is toch niet zo verrassend.

 

Je kunt en mag niet verwachten dat de vleesconsumptie ineens rigoureus omlaag zou gaan. Vlees zit namelijk diep verankerd in onze eetcultuur. Na de tweedwereldoorlog hebben we met z’n allen gezegd dat we nooit meer honger willen lijden in Nederland. Dit heeft erin geresulteerd dat vlees voor iedereen betaalbaar werd. Je kunt vlees zelfs online bestellen tegenwoordig. Het is dan ook niet meer weg te denken aan de eettafel. Dat hoeft overigens ook helemaal niet. Het is alleen wel beter om gevarieerder te eten. In verhouding eten we bijvoorbeeld veel minder vis en vleesvervangers. Daar valt echt nog wel een inhaalslag in te maken. Dit is echter niet eenvoudig.

 

Om aan te geven wat ik bedoel met onze eetcultuur waarin vlees onmisbaar is: Als er visite komt wordt er altijd als eerste vlees aangeboden en met de feestdagen hoort er ook vlees op tafel te staan. Dat ga je niet wegpoetsen. Het zorgt voor een soort verbondenheid en gezelligheid. De voorspelling is dan ook dat we eigenlijk altijd wel vlees zullen blijven eten. We moeten het wel een minder prominente rol geven in ons leven. We weten namelijk dat dieren en dierlijke producten voor overmatige productie van CO2 zorgt.

 

Wat helpt is dat er meer en meer bewustwording komt over onze vleesconsumptie. Jongeren lijken doormiddel van bijvoorbeeld Netflix documentaires te beseffen dat een leven zonder vlees prima te doen is. En dat is in ieder geval een stap in de goede richting.