Mais inkuilen wordt gedaan door boeren om er voor te zorgen dat het vee ’s winters ook voer heeft. Aangezien ’s winters veel minder mais, graan, of ander voer groeit op de akkers is het handig om een buffer te hebben voor de winter.

 

Mais inkuilen in een sleufsilo vergt nog wel enige kennis, omdat het namelijk kan gaan schimmelen of gaan gisten. Dit heeft resultaat tot grote verliezen aan je voer, en dat wil je natuurlijk niet.  Hieronder staan een paar tips om dit risico uit te sluiten.

 

Als je het mais inkuilt bij een lage temperatuur verminderd dit de kans op schimmels en gisten aanzienlijk.

Als je de kuil goed aanrijd komt er minder lucht tussen de mail te zitten en dit verminderd ook de kans op schimmels en gisting.

 

Gebruik als afdeklaag een krimpfolie, deze moet je op tijd bestellen. Dit trekt de kuil nog meer vacuüm zodat er bijna geen lucht meer bij de mails zit. Vervolgens moet je de kuil verzwaren met 20 cm grond zodat alles nog goed wordt aangedrukt.

Ook moet je bij het inkuilen gebruik maken van converseringmiddelen. Deze middelen zorgen dat het minder gaat schimmelen en gisten. Ook is de maiskuil ongeveer na 9 weken stabiel en kan je deze gemakkelijk openen en voer uithalen.

 

inkuilen