Na het aloude radiografisch bestuurbare vliegtuigje zijn drones de nieuwste rage. Het geeft natuurlijk een geweldig gevoel om de piloot van je eigen kleine vliegtuigje te zijn. En het is een uitdaging om te kijken wat voor stunts je kan uithalen! Maar vliegen met een drone biedt nog meer: bijvoorbeeld ongekende mogelijkheden voor het maken van foto’s en video’s. Daardoor is de drone al snel onmisbaar geworden voor serieuze amateur- en professionele fotografen.

 

drone

 

Welke drone?

Er zijn veel verschillende soorten en merken drones, van kleine goedkope modellen tot drones bedoeld voor professionele fotografen en filmmakers. Deze drones bevatten een camera waarbij u op afstand de zoom, diafragma en scherptediepte kunt afstellen.
Het bekendste model is de quadcopter. Deze modellen hebben vier rotors die verticaal omhoog gericht zijn. Door middel van de vooraf geïnstalleerde elektronica blijft de drone in balans. Een oplaadbare accu levert energie aan de rotors en aan de ontvanger. Quadcopters zijn te koop in verschillende uitvoeringen, van goedkoop en eenvoudig tot zeer geavanceerd. Heb je weinig ervaring, dan kun je het beste beginnen met een goedkope drone om eerst het vliegen onder de knie te krijgen. Het makkelijkst is een Ready To Fly (RTF)-model. Hier hoeft u niets meer aan te installeren of in elkaar te zetten: batterij opladen, drone met de afstandsbediening verbinden en klaar. Maar als u graag zelf aan de drone wilt knutselen, kunt u kiezen voor een ARF (almost ready to fly).

 

De hexacopter heeft zes rotors en is daarom wat duurder dan de quadcopter. Deze modellen zijn wendbaarder en beter manoeuvreerbaar. Ook is de hexacopter vaak nog te besturen als er een motor uitvalt, zodat de prestaties van deze drone betrouwbaarder zijn. Daarom is dit model de eerste keuze als u foto- of videoapparatuur wilt gebruiken. Een helikopterdrone heeft dubbele wieken en een verticale staartrotor. Speciaal voor de fans van helikopters!

 

Er zijn verschillende manieren waarop een camera aan de drone verbonden kan worden. Veel drones hebben een ingebouwde camera met een geheugenkaartje. Deze zet u aan voordat u de drone op laat stijgen; de camera blijft filmen tot de drone weer is geland. Bij een First Person View (FPV) camera kunt u de beelden direct naar een monitor op de grond laten zenden. Hiermee kunt u precies bepalen hoe u de drone moet besturen om de ideale beelden te maken.

 

Waar moet u op letten?

Om te zorgen dat u lang plezier heeft van uw drone, kunt u zich aan de volgende adviezen houden.
· Neem de tijd om de drone te leren kennen; doe dit op een plaats waar u genoeg ruimte heeft.
· Zorg dat de batterij van het toestel altijd helemaal opgeladen zijn. Veel accu’s gaan maar 6 tot 8 minuten mee, en als ze leegraken kan de drone neerstorten.
· Vlieg niet tijdens regen of harde wind.
· Schakel de drone uit na het vliegen en haal de accu eruit.
· Maak de drone schoon voordat u hem opbergt.

 

Uiteraard bestaan er ook wettelijke regels voor het gebruik van drones. Houdt u de volgende aanwijzingen in de gaten, dan is vliegen met een drone een spannende en opwindende hobby!
· Vlieg alleen overdag en niet hoger dan 120 meter.
· Het is zeer gevaarlijk om te vliegen boven spoorlijnen, snelwegen, vliegvelden en mensenmenigtes.
· Houdt u zich aan de privacywetgeving houden, als de drone een camera heeft
· U moet verzekerd zijn tegen schade die door uw drone veroorzaakt wordt.

 

Een drone: iets voor u?

Als bestuurder van een drone voelt u zich de piloot van uw eigen vliegtuig. Bovendien krijgt u de kans de wereld te zien zoals u hem nooit eerder zag! Bent u geïnteresseerd in vliegen met een drone, neem dan contact op met een gespecialiseerde verkoper, die u goed kan voorlichten over de verschillende modellen en hun mogelijkheden.

 

heeft.

  • Zorg dat de batterij van het toestel altijd helemaal opgeladen zijn. Veel accu’s gaan maar 6 tot 8 minuten mee, en als ze leegraken kan de drone neerstorten.