We zullen je wellicht niet veel nieuws vertellen wanneer we je zeggen dat het afsluiten van een verzekering tegenwoordig voor de meest uiteenlopende zaken tot de mogelijkheden behoort. Dit geldt eveneens voor het verzekeren van mogelijke schadegevallen die zich voor kunnen doen aan een stacaravan. De zogenaamde stacaravanverzekering kan ervoor zorgen dat je als eigenaar in een dergelijke situatie kan rekenen op de financiële tussenkomst van je verzekeraar. Heb jij ook de keuze gemaakt om over te gaan tot het kopen van een stacaravan en zou je deze aankoop nu graag op de meest optimale manier willen beschermen tegen mogelijke schade? Dan is het afsluiten van een passende verzekering absoluut iets wat de moeite waard is om te overwegen. 

Wanneer sluit je een stacaravanverzekering af?  

Het is in de praktijk vaak niet helemaal duidelijk of je eigenaar bent van een stacaravan of van bijvoorbeeld een chalet. Voor deze eerste geldt dat ze over een dergelijke omvang beschikt dat ze vaak met een vrachtwagen dient te worden vervoerd. Bovendien is het zo dat geldt voor een stacaravan dat ze kant en klaar in de fabriek wordt vervaardigd en vervolgens wordt afgeleverd.  

Indien je beschikt over een stacaravan kan het de moeite waard zijn om te overwegen om deze te laten verzekeren. Het afsluiten van een stacaravanverzekering is interessant omdat je met een dergelijke verzekering in één klap een groot aantal niet onaanzienlijke risico’s kan laten verzekeren. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld de constructie van de stacaravan, maar ook voor de inboedel. 

Hoe een stacaravanverzekering afsluiten? 

Een stacaravanverzekering is in de praktijk vaak een zogenaamde all risk verzekering. Indien je de keuze maakt om deze verzekering af te sluiten ben je gedekt tegen schade als gevolg van: 

  • Brand; 
  • Ontploffing; 
  • Diefstal; 
  • Inbraak, 
  • Storm;  

Ook wanneer er schade wordt veroorzaakt door leidingwater (bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een lek) of wanneer er vandalisme wordt gepleegd aan de stacaravan zal je kunnen vaststellen dat deze schadegevallen zijn gedekt. De stacaravan is altijd verzekerd tegen de zogenaamde dagwaarde tenzij anders aangegeven in de verzekeringspolis. Let op, heb je de keuze gemaakt om een splinternieuwe stacaravan aan te schaffen? In dat geval is het mogelijk dat deze wordt verzekerd tegen de zogenaamde nieuwwaarde. Het spreekt voor zich dat dit steevast dient te worden gecontroleerd voordat je daadwerkelijk een bepaalde polis af gaat sluiten. 

Welke zaken kan je extra mee laten verzekeren? 

Indien je een stacaravanverzekering afsluit kan je er rekening mee houden dat er eigenlijk twee verschillende soorten dekkingen bestaan. In eerste instantie zijn er de standaard dekkingen. In zowat alle gevallen maken deze standaard deel uit van de verzekering die je voor je caravan gaat afsluiten. Daarnaast is het echter eveneens mogelijk om te kiezen voor het afsluiten van aanvullende dekkingen. Hiervoor geldt dat ze doorgaans altijd gepaard gaan met extra kosten. Enkele voorbeelden van dergelijke dekkingen zijn onder meer de volgende: 

  • De inboedelverzekering; 
  • Een tuinhuisje, schuur, voortent, etc.;  
  • Particuliere verhuur;  

Let op! Ben je van plan om je stacaravan permanent aan dezelfde huurder te verhuren? In dat geval moet je er rekening mee houden dat de huurder zelf bijvoorbeeld een specifieke inboedelverzekering zal moeten afsluiten. Bespreekt dit uiteraard altijd met je verzekeraar voordat je overgaat tot het afsluiten van een voor jou geschikte stacaravanverzekering.  

Bezoek onze website voor meer informatie.