Gezinstherapie is een methode om problemen binnen het gezin op te lossen. Er wordt gekeken hoe bepaalde gezinsleden met elkaar omgaan en er wordt gekeken of dat kan worden aangepast om de problemen te verhelpen. Gezinstherapie is een systeemtherapie, het gaat namelijk niet over één persoon maar om een wisselwerking van meerdere personen bij elkaar. Er wordt dus gekeken naar het hele systeem dat het gezin vormt.
Als je met jezelf in de knoop zit geeft je lichaam signalen af. Als volwassenen herkennen we vaak die signalen wel, al luisteren we daar niet altijd even goed na. Dit zie je bij kinderen en jongvolwassenen ook, alleen kunnen zij meestal hun gedrag niet goed verklaren. Hierbij moet je denken aan boze buien, teruggetrokken gedrag, ruzie maken, slechte concentratie en eventueel bedplassen voor aandacht.
Gezin of relatietherapie komt veel voor bij jonge ouders, aangezien ouderschap niet zomaar iets is. Een geboorte van een kind brengt erg veel verandering met zich mee dan soms van te voren wordt beseft. Dit is niet alleen op praktisch gebied maar emotioneel veranderd er ook erg veel. Denk aan weinig nachtrust, veel verantwoordelijkheden, of toch een ander beeld van een baby hadden gehad, dat de ‘roze wolk’ toch anders is.
In zulke situaties zal een gezinstherapeut oplossing en sturing kunnen bieden. Een paar belangrijke vragen die vaak worden behandeld zijn:
- Hoe blijven wij goede partners nu we kinderen hebben
- Hoe kan je dingen in een relatie veranderen
- Als je niet lekker in je vel zit, hoe kom je daar uit?
- Hoe kan ik het best met het gedrag van mijn kind omgaan?
Comments are disabled for this post.