Het installeren van een nieuwe cv ketel is een belangrijke beslissing voor huiseigenaren zoals jij. Er moet worden gekeken naar lange termijnbehoeften, hoeveel warm water heb je nodig voor je gezin of familie, welke brandstoffen zullen over 5 jaar nog gebruikt worden en hoeveel heet water verwacht je jouw gezin te verbruiken. Dit zijn allerlei aspecten die belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden.

Je zult ook andere factoren in overweging willen nemen, zoals energie-efficiëntie en opties voor het gebruik van hernieuwbare energie. Om je te helpen beslissen welke ketel geschikt voor je, hebben we kort omschreven wat de belangrijkste kernwaarden zijn.

 

 

Welke ketel heb ik nodig voor mijn huis?

Een van de eerste overwegingen die je moet nemen bij het uitzoeken van de beste cv ketels is, hoeveel warm water je in de toekomst nodig zou hebben. Voor de meeste huishoudens met een enkel bad en douche, wordt er over het algemeen gekozen voor een combiketel van 24 en 30kW. Mocht je over een extra badkamer beschikken, dan is het raadzaam om voor de 30-35kW te kiezen.

Mocht je meerdere badkamers hebben die tegelijk worden gebruikt, is een systeemketel die warmwater in een opslagcilinder bewaard meer geschikt.

Ook moet je overwegen of dat je een jonggezin hebt of in de nabije toekomst zult krijgen. Want de behoeften voor warmwater zullen waarschijnlijk toenemen, zodra een kind ouder word. Een systeemboiler voorverwarmt het water en slaat het op in een cilinder, met het voordeel dat de uitvoer van het water kan worden beheerd. Hierdoor heb je altijd genoeg warm water, ook al worden meerdere douches tegelijk gebruikt.

 

Grootte van het huis

Naast het leveren van warm water, zal de ketel waarschijnlijk de belangrijkste verwarmingsbron zijn binnen het huishouden. Dit betekend dat het essentieel is om een ketel te kiezen die groot genoeg is en voldoende warm water kan produceren, om de gehele woning van warm water te voorzien.

De binnenlandse ketelgrootte wordt gemeten in termen van warmteafgifte, die doorgaans varieert van 5 tot 35 kW.

Je hebt geen oneconomische achtergrond nodig om een ketel te kunnen kiezen. Je kunt het makkelijk calculeren hoeveel water je nodig hebt en desnoods kun je ook een specialist laten komen. Houd er echter rekening mee dat het de grootte van jouw huis niks te maken heeft met de grootte van de cv ketel. Het is veel belangrijker om te berekenen wat het totale warmteverlies is.

 

Warmteverlies

Een warmteverlies berekening geeft niet alleen inzicht geeft in het algemene verbruik. Er wordt ook gekeken naar het aantal radiatoren, isolatie van het pand en andere factoren die de warmteverspieding kunnen beïnvloeden. Een expert kan berekenen hoeveel warmte jouw huis op de koudste dag van het jaar zal verliezen en gebruikt deze informatie om de optimale ketelgrootte te berekenen.

 

Een overmatige ketel

In het verleden was het gebruikelijk om een te grote ketel te kiezen, die 30% groter was om warmteverlies te compenseren. Echter, met technologische vooruitgang is dit niet altijd meer nodig en zal het resulteren in verspilde energie en zorgt voor hogere energie rekeningen.