Wanneer je last hebt van slechthorendheid dan is het in de meeste gevallen goed om dit probleem op te lossen met een gehoorapparaat. Het dragen van een hoortoestel laat je namelijk opnieuw genieten van het leven. Je kunt beter communiceren met je omgeving, maar het is aan het begin wel even wennen. Om het je in ieder geval wat makkelijker te maken geven we je een aantal tips die ervoor zorgen dat jij snel went aan je gehoorapparaat. Lees snel verder. 

 

Sporten met gehoorapparaat? 

Ga je vaak naar de sportschool of oefen je een andere sport? Dan is het belangrijk om te weten dat je na elke training het hoortoestel schoonmaakt en gebruik een droogdoosje om vocht en vuil te verwijderen. Het is daarbij goed om te weten dat de nieuwe hoortoestellen zo zijn ontworpen dat ze tegen transpiratie kunnen. Bij hoortoestellen met losse batterijen, kun je ‘s nachts de batterijen eruit halen en de batterijlade open laten staan om het vocht te laten ontsnappen. 

 

Ps: zorg er altijd voor dat je een aantal Rayovac 312 batterijen op voorraad hebt. Mocht er iets gebeuren met je batterijen, dan hoef je in ieder geval niet zonder te zitten. 

 

Blijf geduldig 

Misschien wel de belangrijkste tip om te onthouden is het feit dat je geduldig moet blijven! Mensen met gehoorverlies hebben vaak het idee dat wanneer ze eindelijk de stap naar het dragen van een hoorapparaat hebben gezet, het gehoorverlies onmiddellijk gaat verdwijnen en ze per direct goed kunnen horen. Maar dit werkt net even wat anders. Bij gehoorverlies vang je geluiden minder of soms niet niet op. Wanneer je dan voor het eerst een gehoorapparaat gebruikt, zal het opnieuw geluiden waarnemen. Je hersenen hebben hiervoor tijd nodig om deze te verwerken en opnieuw te herkennen. Wees dus geduldig en blijf realistisch.

 

Oefenen

Zoals we al eerder hebben vermeld is het belangrijk dat de hersenen weer opnieuw geluiden gaan herkennen. Je kunt dit stimuleren door te oefenen. Probeer bijvoorbeeld wat vaker aandachtig te luisteren naar geluiden zoals de radio, de kraan of de deurbel. Hiermee train je je hersenen om weer te wennen aan dagelijkse geluiden. 

 

Let op! 

Tot slot is het heel erg belangrijk om je toestel niet te laten liggen in de auto of op de vensterbank. Je hoortoestel kan namelijk niet zo goed tegen direct zonlicht. Smeer je jezelf in met zonnebrandcrème op vakantie? Doe dan je gehoorapparaat uit en doe het weer in wanneer je jezelf hebt ingesmeerd. De crème kan namelijk je gehoorapparaat beschadigen, hetzelfde geldt voor zout zeewater. Let hier dus heel goed op!